A Winning Combination: ArchiCAD, ArchDaily and Portuguese Architecture

GRAPHISOFT®, the leading Building Information Modeling (BIM) architectural software developer, is pleased to announce that several ArchiCAD-designed buildings by Portuguese architects have finished with high marks in the annual ArchDaily Building of the Year Awards.

Luis Rebelo de Andrade and Diogo Aguiar have won the ArchDaily Building of the Year Award in the Hotels and Restaurants category for their Eco-Resort design in Pedras Salgadas, Portugal. The resort consists of a set of seven small houses in perfect harmony with the surrounding outdoors. Designed in a modular pre-fabrication system flexible enough to adapt to the specific spaces within the park, these houses are varying combinations of the same three modules, creating different lay-outs and dialogues with the outdoors, occupying the empty spaces between the trunks of large trees and, at the same time, allowing each home to be unique in its own way. The pitched roofs of the small buildings redefine the contours of the park boundary and result in comfortable yet dynamic spaces. The slate tile shell façade used throughout the design is a nod to local construction traditions, while the wood slats used in the balconies create comfortable, rest areas.

ArchDaily finalist Louisinha Arquitectos won praise for its design of the MPA building in Porto. Located in the old industrial zone of Porto, the mixed-use building houses a school, offices, and retail areas. The use of steel and dark-colored plaster is a nod to the industrial past of the zone in which the building is located.

Another finalist in the ArchDaily awards is Pedra Silva Architects, for their design of a dental clinic in Lisbon. The architects’ design of the clinic was in response to the question, “Why do healthcare spaces have to be cold?” The architects were committed to emphasizing the social and human side of healthcare facilities by designing two very distinct environments: the clinic space and the social space. The clinical space aspires to convey confidence and calm in the patient by using mainly white materials. The social space was designed to offer patients relaxation and comfort as a means of distancing them from the clinical mindset.

Source: GRAPHISOFT
CATEGORY: Hungary
 
 

Popular posts

Related posts